Tuesday, 4 April 2017

Abah Kedekut?

Teks : Saniah Mat Sanat.


Abah sebenarnya tak kedekut orangnya. Setiap kali, terima duit gaji mesti abah belikan makanan. Kami sekeluarga, tak pernah makan kat kedai makan. Semua abah bungkus dan bawa balik. Maklumlah, kami adik beradik ramai.

Paling best, kalau abah dapat gaji time ada pasar malam. Abah mesti belikan apam balik. Nak tau, apam balik ni Kak Ani suka makan. Tapi kan...pernah sekali tu abah beli apam balik, bila Kak Ani makan rasa pahit. Budak kecik kan, terus cakap tak nak makan.

Abah cakap tak baik, tak makan. Makanlah, selalu sedap. Kali ini saja rasa pahit sedikit. Agaknya pakcik penjual apam balik terlebih soda bicarbonate. Kak Ani makan juga akhirnya, tapi bersulamkan air teh.

Apabila besar-besar begini, Kak Ani tau abah sebenarnya didik Kak Ani bersyukur. Renung kembali, berapa lama nikmat sepanjang makan apam balik yang manis bila dikunyah dan keranggupan kacang yang digigit. Baru sekali saja rasa pahit terus Kak Ani tak mahu makannya lagi.

Begitulah kawan-kawan, banyak sudah nikmat yang kita ambil. Sedikit ujian mahupun dugaan, kita ambil@terimalah. Bersyukur bukan saja saat kita menerima nikmatnya, bersyukur juga saat kita diduganya.

Anak Abah Menulis, Kak Ani.

******
Kami di ABDR tawarkan kelas asas blog secara online. Hubungi saya di 019282826.