Wednesday, 30 December 2015

Pengalaman Kita Berbeza

Sumber : Guru Online ABDR, Puan Anys Idayu Zakaria.

Kita memang bukan seorang pakar kaunseling atau pakar motivasi, tapi melalui perkongsian dan penulisan kita di blog, salah satu cara kita bantu untuk selesaikan masalah mereka.

.
Kadang kala, ada yang kata, "eh pengalaman akak ni biasa-biasa aje. Akak bisnes kecik-kecik je. Tak de apa yang nak dikongsi."

.
Tapi sebenarnya, pengalaman kita tu yang mahal. Pengalaman kita itu tak sama dengan semua orang.  Mungkin kita berada dalam situasi yang sama, tapi setiap orang berbeza cara mengatasinya.

Jadi dari situ kita tulis dan kongsi.  Walaupun bagi kita biasa-biasa, tapi percayalah mereka yang membacanya akan kata luar biasa, mereka sungguh terinspirasi hanya melalui penulisan dan perkongsian kita.

.
✔ Antara satu perkara yang menjadi tumpuan blog tertentu adalah berupaya menyelesaikan masalah pembaca. Contohnya dalam masakan, pembaca setia yang selalu datang, akan mencari jenis resipi yang dimahukan.

.
✔ Tips-tips mudah di dapur menjadikan blog sebagai pembantu masalah di hujung jari.

.
✔ Blog teknikal, bisnes dan sebagainya, blog tersebut berpotensi menjual kepakaran melalui informasi yang disampaikan.

Kelas Blog ABDR masih dibuka untuk pendaftaran. Kami buka pendaftaran setiap hari. Boleh mula DAFTAR HARI INI.


Tuesday, 22 December 2015

Catatan Sepanjang Minggu.

Teks : Saniah Mat Sanat
Foto : Koleksi Peribadi
Bismillah.  Alhamdulillah.

Selama hampir dua minggu, saya mengurangkan aktiviti menulis di sini dan facebook.  Banyak yang berlaku sepanjang tempoh tersebut.

Pertama, saya pulang dan keluarga pulang ke kampung.  Sudah lama saya tidak pulang.  Kali ini, mak, abah, adik dan adik ipar pergi menunaikan umrah.  Mak mengadakan majlis bacaan yasin di rumah dan abah pula mengadakan majlis doa selamat di masjid. Mak dan abah mahu meraikan kegembiraan mereka bersama kawan-kawan.

Kedua - Pulang dari kampung, saya dan tuan suami membeli pakaian dan buku sekolah untuk anak-anak pula.  Memang penuh masa saya.  Beli buku teks di Kedai Buku Syabab dan Pustaka Rakyat.  Buku tulis beli di kedai buku sekolah.  Pakaian dan kasut sekolah dibeli di Kedai I-Nur, Nilai Square 2 dan Kedai Buku Blizt, Bandar Baru Bangi.  Banyak tempat yang kami singgah dan banyak juga wangnya, tambahan pula semua barang yang dibeli perlu didoublekan.

Ketiga - Menghantar mak, abah, adik dan adik ipar di KLIA 2.  Mereka bertolak pada 14/12/2015 dan insyaAllah, akan kembali ke Malaysia pada 24/12/2015.  

Keempat - Menghantar Along Zikri hadiri kelas fotografi. Kisahnya ada saya ceritakan semalam.

Kelima - Ziarah mentua di rumah adik.  Membeli bahan masakan mingguan.  Ini salah satu rutin mingguan saya sekeluarga.

Ini pun masih ada lagi senarai perkara yang perlu dibuat.  Dan tidak lama lagi sesi persekolahan akan dibuka.

***********
Mahu belajar dan berjualan secara online ? Sertai Rakan Niaga ABDR.

Maklumat lanjut di sini.





Monday, 21 December 2015

Aktiviti Along Zikri Selepas SPM

Teks : Saniah Mat Sanat
Foto : Koleksi Zikri
" Practical shooting and editing using lightroom at basic photographer class (Art By Teens 3) " catatan dari wall Along Zikri.

Alhamdulillah, selesai satu kursus pendek untuk Along Zikri.  InsyaAllah, selepas ini akan disambung lagi kursus fotografi untuknya.  Buat masa sekarang, Along Zikri penuhkan masanya membantu di kedai buku sekolahnya(Sekolah Al-Amin, Bangi)

Saya dan tuan suami juga bercadang menghantar Along Zikri ke kelas bahasa arab.  Kami mahu dia menambah nilai diri dahulu sebelum melangkah jauh lagi. 

Mahukan maklumat lanjut kelas-kelas fotografi boleh terus ke facebook SNAP Club.

Mahukan maklumat lanjut kelas online ABDR, boleh terus Kelas Online

Thursday, 17 December 2015

Jana Pendapatan.

Teks dan foto : ABDR

Menjana Pendapatan Dari Blog

Disiplin.

Masa.

Matlamat jadikan blog sebagai pendapatan.

Penulisan adalah salah satu idea atau gerak kerja yang menghasilkan pendapatan berterusan.

Sama ada blog dijadikan pendapatan pasif, aktif, ebook, ruang iklan, penulisan iklan. Ia adalah satu proses berterusan.

Selesaikan penulisan pada waktu pagi atau pilih satu rutin harian yang menjadi tabiat setiap hari.

Sumber : Kelas online blog ABDR.

Daftar dan mula belajar bersama jemaah AKADEMI BEKERJA DI RUMAH. Belajar bagaimana menjanakan pendapatan dari blog melalui penulisan, perkongsian dan produk bisnes kita.


Monday, 14 December 2015

Kisah Hari Ini.

Teks : Saniah Mat Sanat
Foto : Koleksi Peribadi
Bismillah.  Alhamdulillah.

Moga dipermudahkan urusan mak, abah dan adik di sana. Aamiiin.



Monday, 7 December 2015

Komuniti Untuk Ibu Bekerja Di Rumah

ABDR Komuniti Untuk Ibu Bekerja Di Rumah

Di dalam komuniti akademi bekerja dari rumah saya diajar cara menulis blog dengan betul. Panduan langkah-demi-langkah bergambar disediakan bagi memudahkan sesiapa sahaja yang baru hendak belajar membina blog sendiri. Saya juga diberikan soalan analisa untuk dijawab dan dari situ akan menentukan minat dan kecenderungan kita.

Blog saya lebih menjurus kepada minat dalam seni jahitan dan ianya membuatkan saya lebih fokus kepada tajuk yang diberi. Tidak macam sebelum ini menulis blog caca-marba. Berpandukan soalan kaji selidik yang dijawab juga, kita akan tahu kekuatan blog kita di mana. Jadi segala penulisan atau perkongsian akan menjurus ke arah topik yang diberi oleh pengurus online.

Memandangkan saya bekerja dari rumah dan dalam masa yang sama perlu menjaga anak yang masih kecil, masa saya agak terhad. Saya juga agak sukar untuk menghadiri kelas yang diadakan secara offline. Akademi bekerja dari rumah ini sangat sesuai untuk situasi saya.

Kelas akademi bekerja dari rumah ini sangat fleksibel. Semuanya dilakukan secara online. Tugasan akan diberikan dan berapa pantas anda hendak menyiapkan tugasan yang diberi anda tentukan sendiri. Tiada paksaan, segalanya anda yang tentukan. Segala kekeliruan yang timbul sepanjang kelas berlangsung akan ada sokongan. Hanya perlu menghantar soalan melalui pesanan di facebook dan segalanya akan dijawab oleh cikgu.

Walaupun baru enam bulan selepas penjenamaan semula blog, ianya sudah pun menampakkan hasil. Blog saya sudah mula dijejaki. Tajuk utama blog adalah tutorial jahitan dan dalam masa yang sama berkongsi catatan harian dan juga catatan pengalaman sebagai panduan.

Semoga sedikit ulasan saya ini dapat membuka ruang dan peluang untuk lebih ramai lagi suri yang akan atau telah berhenti kerja dan ingin bekerja dari rumah mencipta kejayaan sendiri dengan sokongan komuniti akademi bekerja dari rumah ini.

Kita semua mempunyai keistimewaan sendiri, jangan bataskan kemahiran diri. Anda mampu pergi lebih jauh dengan kemahiran dan kebolehan yang ada.

Berkenalan dengan penulis Puan Rosilawati Wahid.

Alumni Kelas Blog Penulisan dan Bisnes.
http://rosilawatiwahid.blogspot.my/

Mahu belajar hasilkan blog untuk tujuan bisnes? Jom sertai kami di ABDR. Pm saya di inbox untuk maklumat lanjut dan pendaftaran kelas.


Gunakan Yang Percuma.

Bismillah. Alhamdulillah.

Fokus Maksimakan Pemasaran Percuma
Soalan: Saya mahu masak sendiri, jahit sendiri, buat sendiri, produk sendiri, bolehkah?

Jawapan: Buat apa susah payah mahu buat semua? Jual sahajalah apa produk yang sudah sedia laku di pasaran.

Fokus kepada MEMAKSIMAKAN PEMASARAN PERCUMA

Gunakan sepenuhnya facebook, fanpage, blog, instagram

Bina tabung modal dari hasil komisyen di atas. Tanpa perlu keluar modal. Paling tinggi pun RM100 sahaja untuk internet.

Mula dari situ dahulu.
Nota di atas untuk suri yang baru mula.

(Nota Pengasas ABDR, Pn Masayu Ahmad)

Untuk yang baru nak mula belajar berbisnes online sertai ABDR, Daftar sebagai Pengurus Online Akademi, atau dropship

Belajar sehingga mahir, baru buat produk sendiri


Tuesday, 24 November 2015

Cerita Minggu Lalu

Teks : Saniah Mat Sanat
Foto : Koleksi Peribadi
Bismillah.  Alhamdulillah.  Assalamualaikum.

Jumaat yang lalu, saya dan keluarga ke MAEPS, Serdang kerana ada Jualan Buku Akhir Tahun YES 2015.  Kami sekeluarga bergerak keluar dari rumah pada pukul lapan setengah pagi.  Sebelum itu, kami bersarapan dahulu di kedai makan.  Menu pilihan kami kali ini nasi dagang dan nasi kerabu.  Minuman pula kami pesan nescafe panas dan milo ais.

Selepas selesai bersarapan, kami bergerak ke MAEPS, Serdang.  Sampai di sana masih awal lagi, orang pun belum ramai dan masih ada gerai yang baru sahaja di buka.  Saya memang gemar datang awal, maklumlah ketika ini masih tiada orang lagi.  Bebas untuk bergerak dan tidak bersesak-sesak.  Saya setuju sungguh apabila Pesta Buku 2016 akan diadakan di sini.  Selain luas, tempat ini berdekatan sahaja dengan rumah saya.

Selesai memilih dan membeli buku, kami semua pulang pada pukul sebelas setengah pagi.  Maklumlah hari jumaat, tuan suami dan Along Zikri perlu ke masjid menunaikan solat jumaat.  Sebaik saja sampai di rumah, saya rehat dahulu dan lihat buku-buku yang dibeli.  Rojak sungguh kali ini.  Ada novel, komik, buku bacaan umum dan pelajaran untuk anak-anak.

Catatan terkini, sudah selesai baca dua buah novel yang dibeli. Novel tulisan, Puan Norhayati Berahim.

Friday, 20 November 2015

Sedekah.

Sumber : Puan Ayu Rashid(Rakan Blogger ABDR)

3 TIPS "BERSEDEKAH" MELALUI BLOG

1. Niat sharing untuk berkongsi kerana Allah.

2. Share perkara yang baik-baik.

3. Hindari sharing berunsur fitnah & gossip.

Jadikan penulisan di blog sebagai sungai pahala yang mengalir deras walaupun saat jari-jemari kita telah pun kaku bila tiba saatnya nanti.


Thursday, 19 November 2015

Ulasan Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif.

Ulasan Kelas Penulisan Kreatif ABDR.

Sumber : http://sitizaitonahmad7.blogspot.my/2015/11/ulasan-kelas-blog.html?m=1

Alhamdulillah berkat tunjuk ajar cikgu, saya akhirnya melepasi tugasan demi tugasan. Banyak perkara baru yang saya pelajari seperti memasukkan intri ke dalam blog, lay out, label dan pelbagai lagi. Sebelum ini saya hanya membuat cara saya sendiri tanpa mengikut cara yang betul. Langkah-langkah yang sebelum ini tidak saya ketahui telahpun saya ketahui. Sedikit sebanyak pelajaran itu dapat saya kaut.

Dalam bidang penulisan pula barulah saya memahami istilah-istilah penulisan seperti plot, watak, gaya bahasa dan sebagainya. Saya rasa beruntung dengan sedikit pelaburan, saya dapat menambah ilmu di dada. Malah cikgu sering memberi kata-kata perangsang yang menaikan semangat. Lebih membanggakan apabila salah sebuah cerpen kanak-kanak yang saya hasilkan telah terpilih untuk terbitan bersama DBP. Semua itu atas dorongan dan tunjuk ajar cikgu.
.
Kelas blog penulisan kreatif. Bagi yang berminat untuk belajar menulis cerpen, boleh hubungi saya untuk pendaftaran.

Untuk mendaftar hubungi  email : saniah.matsanat@gmail.com Atau sms/whatapps/telegram : 0192828266


Nasi Lemak Pandan.

Teks : Saniah Mat Sanat
Foto : Saniah Mat Sanat Bismillah. Alhamdulillah. 
Pagi kelmarin, saya sediakan nasi lemak pandan.  Saya yang teringin mahu makan, walaupun di rumah ini jarang anak-anak dan suami suarakan permintaan.  Sarapan semalam ringkas sahaja, roti Gardenia sapu kaya dan hari ini pula, saya siapkan nasi goreng cina. 
Peperiksaan SPM masih berjalan, hari ini Along Zikri perlu menjawab soalan subjek bahasa arab, kertas dua.  Moga dipermudahkan dan dapat menjawab soalan dengan baik.  Aamiin _____________________________________________
Alhamdulillah.
2 tempat sahaja lagi untuk kelas online Ahad ini.

Kelas Asas Akaun secara ONLINE
 
Tarikh: 22/11/15 Ahad
Masa: 9.30pg - 12.30tgh
Yuran : RM150
Modul 1: Basic book keeping.
Bagaimana merekod buku simpan kira?
Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
-Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
-Invois, cash, bil, resit, purchase order

Untuk mendaftar hubungi  email : saniah.matsanat@gmail.com Atau sms/whatapps/telegram : 0192828266

Tuesday, 17 November 2015

Tip Penulisan Blog.

Tip penulisan di blog.

Catatan harian, diari bisnes.

Dua label ini sangat berkait rapat dengan apa yang kita usahakan dan mahu disampaikan secara terus kepada pelanggan dan pembaca.

Gunakan sepenuhnya catatan harian ini. Mula buka mata hingga pejam mata, takkanlah satu perenggan pun kita tak mampu tulis.

Tulis dahulu dalam bentuk nota ringkas.

Update facebook, kemudian tulis semula dalam blog.

Belajar lanjut dalam kelas online blog ABDR. Kami buka pendaftaran setiap hari.

Sumber : Guru online ABDR - Puan Anys Idayu Zakaria.


Monday, 16 November 2015

Kelas Online

Teks : Saniah Mat Sanat.
Foto : ABDR.

Bismillah. Assalamualaikum. Selamat pagi.

Along Zikri sudah ke sekolah. Jadual peperiksaan SPM hari ini ialah subjek matematik kertas 1 dan kertas 2. Semoga permudahkan Along Zikri menjawab soalan-soalan dengan baik. InsyaAllah. Aamiinn.

Alhamdulillah.

2 tempat sahaja lagi untuk kelas online Ahad ini.

Kelas Asas Akaun secara ONLINE
Tarikh: 22/11/15 Ahad
Masa: 9.30pg - 12.30tgh
Modul 1: Basic book keeping.
Bagaimana merekod buku simpan kira?
Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
-Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
- Invois, cash, bil, resit, purchase order

Untuk mendaftar hubungi
email : saniah.matsanat@gmail.com
Atau sms/whatapps/telegram : 0192828266


Friday, 13 November 2015

Tulisan Jawi.

Teks : Saniah Mat Sanat.
Foto : Saniah Mat Sanat.

Bismillah. Alhamdulillah.

Hari rabu (11/11/15) yang lalu, Puan Anys Idayu telah 'massage' saya di 'private massage facebook' .  Beliau mahu saya 'translate' tulisan rumi kepada tulisan jawi. Sebelum ini pada tahun 2013, beliau juga pernah meminta perkara yang sama. Jadi saya masih dapat menggunakan fail yang sedia ada.

Alhamdulillah, mudah sedikit kerja-kerja terjemahan saya. Tulisan yang mahu ditukar juga sedikit sahaja. Selain menyemak ejaan dan memasukkan logo yang diberikan.  Kali ini tugasan saya dibantu Along Zikri dan tuan suami.

Apabila melihat tulisan jawi, saya pasti teringatkan ustaz yang mengajar saya membaca dan menulis tulisan ini. Terimbas kembali, bagaimana beliau mengajar dengan bersungguh-sungguh walaupun beliau guru sandaran.

Saya diminta memotong artikel pendek di suratkhabar dan tampalkannya di buku latihan. Kemudian saya diminta menulisnya kembali di dalam tulisan jawi. Secara tidak langsung, saya dilatih membaca dan menulis tulisan jawi serentak. Latihan yang diberikan setiap hari. Selepas, ustaz berpuas hati dengan kelancaran membaca dan menulis saya, barulah beliau menamatkan latihan tersebut.

Alhamdulillah, kini saya turunkan pula teknik ini kepada anak-anak apabila mengajar subjek bahasa iaitu bahasa melayu, bahasa inggeris dan bahasa arab. Terima kasih, ustaz.


Thursday, 12 November 2015

Kelas Asas Akaun Online

Kelas Asas Akaun November ABDR dibuka untuk pendaftaran.

[Kelas asas akaun bulan November 2015]

Kelas Asas Akaun secara ONLINE - 3 tempat lagi.

Tarikh: 22/11/15 Ahad

Masa: 9.30pg - 12.30 tgh

Yuran : RM150

Modul 1: Basic book keeping.
Bagaimana merekod buku simpan kira?

Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
-Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
- Invois, cash, bil, resit, purchase order

Kelas secara online sahaja, dalam group kelas di facebook. Pelajar perlu online pada masa yang ditetapkan. Dari jam 9.30 a.m -12.30pm.

Nak online guna telefon juga boleh, yang penting kalian perlu online supaya mudah untuk ikut toturial yangg trainer berikan, dan mudah untuk sertai sesi soal jawab dalam kelas.

Jika pelajar tak dapat online pada waktu yang ditetapkan, pelajar masih boleh masuk ke group kelas dan baca nota perkongsian trainer, tapi agak rugi kerana terlepas sesi soal jawab dengan trainer.

Nota akan diberikan sebelum kelas bermula.

Selepas kelas, pelajar masih boleh berhubung dengan trainer jika ada sebarang pertanyaan.

Untuk mendaftar, pm saya atau Terus isi borang di http://saniahmatsanat.blogspot.my/p/borang-tempahan.html?m=0


Tuesday, 10 November 2015

Promosi Bulan November

Teks : Saniah Mat Sanat.
Foto : ABDR

Alhamdulillah. Promosi ebook untuk bulan November sedang berlangsung.

Hanya RM100 untuk 4 ebook.

Untuk yang belum sedia sertai kelas online blog ABDR, boleh dapatkan pakej ebook ini sebagai langkah awal memulakan bisnes online.

EBOOK BELAJAR ASAS BLOG - Memberi panduan bagaimana membuat blog penulisan atau bisnes yang merupakan medium percuma untuk menjana pendapatan

EBOOK PANDUAN MULA BISNES BUTIK - Ebook panduan bagi memulakan bisnes butik

EBOOK 10 LANGKAH MUDAH BINA KEDAI ONLINE - Cara untuk membina kedai online blog.

EBOOK 101 IDEA HOME BASED BISNES - Dapatkan idea untuk memulakan bisnes dan panduan dalam ebook ini.

Untuk pembelian pakej ebook ini boleh terus isi borang tempahan.

http://saniahmatsanat.blogspot.my/p/borang-tempahan.html?m=0


Cuti Sudah Bermula.

Teks : Saniah Mat Sanat
Foto : Saniah Mat Sanat

Bismillah. Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Secara rasminya Kak Ngah Aida dan Kak Su Aina sudah mula bercuti.  Walaupun sebenarnya mereka sudah bercuti sejak Peperiksaan SPM bermula. Namun begitu, kerana tidak menghabiskan silibus hafazan, mereka perlu hadir ke sekolah.  Dan dalam tempoh dua hari, mereka dapat menyelesaikannya.

Semenjak pihak sekolah mewajibkan setiap pelajar yang mahu terus bersekolah perlu menghabiskan hafazan mereka, nampak jelas perubahan anak-anak dalam subjek ini.  Setiap hari, mereka sama-sama menghafaz. Sudah tidak perlu dipantau dan disuruh-suruh.

Alhamdulillah. Perubahan yang sangat baik.  Tahun hadapan, mereka akan hadapi Peperiksaan PT3 pula. Nampaknya, saya perlu susunkan jadual ulangkaji untuk mereka bersedia. InsyaAllah.
********
Alhamdulillah.

Kelas Asas Akaun November ABDR dibuka untuk pendaftaran.

[Kelas asas akaun bulan November 2015]

Kelas Asas Akaun secara ONLINE - 3 tempat lagi.

Tarikh: 22/11/15 Ahad
Masa: 9.30pg - 12.30tgh
Modul 1: Basic book keeping.
Bagaimana merekod buku simpan kira?
Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
-Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
- Invois, cash, bil, resit, purchase order

Yuran - RM150

Kelas secara online sahaja, dalam group kelas di facebook. Pelajar perlu online pada masa yang ditetapkan. Dari jam 9.30 a.m -12.30pm.

Nak online guna telefon juga boleh, yang penting kalian perlu online supaya mudah untuk ikut toturial yangg trainer berikan, dan mudah untuk sertai sesi soal jawab dalam kelas.

Jika pelajar tak dapat online pada waktu yang ditetapkan, pelajar masih boleh masuk ke group kelas dan baca nota perkongsian trainer, tapi agak rugi kerana terlepas sesi soal jawab dengan trainer.

Nota akan diberikan sebelum kelas bermula.

Selepas kelas, pelajar masih boleh berhubung dengan trainer jika ada sebarang pertanyaan.

Untuk mendaftar, hubungi saya di email : saniahmatsanat@gmail.com atau whatapps/telegram/sms di 0192828266


Monday, 2 November 2015

Kelas Asas Akaun bulan November.

Pendaftaran Kelas Asas Akaun bulan November kini dibuka.

Grup Coaching (6-10 orang peserta)
Tarikh: 14/11/15 Sabtu di Putrajaya.
Masa: 9.15am-4pm
Lokasi: Putrajaya.

Modul
1. Pengenalan Buku Kira-kira and Perakaunan
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh usahawan
3. How to do record keeping yang betul (Lejar, untung, rugi dan balance sheet)
4. Pengenalan kepada Asas Kos dan Meletakkan Harga pada satu-satu produk.
5. Akaun untung atau Rugi. Syarikat anda UNTUNG atau RUGI????
6. Case Study (Merangkumi penyediaan akaun penuh) - hands on task.

Yuran - RM250

Friday, 30 October 2015

Kuasa Fokus.

Sumber : ABDR

KUASA FOKUS.

Sangat biasa, bagi surirumah dan suri bekerjaya akan teruja dan memulakan hampir apa sahaja yang dia rasa, nampak ok ini lumayan, ini bagus.

Itulah sebabnya sangat penting analisa awal, untuk kenalpasti apa fokus kita dan apa bidang yang kita pilih, yang kita minat. Ia lebih bertahan lama berbanding memilih atas sebab ikutan.

Pendaftaran ke kelas online blog mula bisnes ABDR masih dibuka. Daftar dan  mula berjualan mana-mana produk dropship abdr

1. makanan sunnah
2. buku bacaan
3. telekung solat
4. produk islamik

Pilih mana - mana pakej kelas asas blog dan mula bisnes.

YURAN 3 - RM200 (kelas asas blog penulisan ATAU kelas asas blog bisnes fanpage)
Bonus 4 ebook (ebook blog, super wahm supermom, mula bisnes butik online, 101 idea home based bisnes)

YURAN 4 - RM250 (kelas blog bisnes ATAU penulisan) serta layak menjadi RAKAN NIAGA/PENGURUS ONLINE ABDR. 
Bonus 6 EBOOK (asas blog, super wahm supermom, mula bisnes butik online, 101 idea home based bisnes, yeay mama sudah resign, 10 langkah mudah bina kedai online Edisi 1.

YURAN RM300 - KELAS BLOG BISNES DAN PENULISAN SERENTAK serta layak menjadi RAKAN NIAGA/PENGURUS ONLINE ABDR.
Bonus 10 EBOOK - asas blog, mula bisnes butik online, 101 idea home based bisnes, panduan berpantang, resipi pantang, super wahm supermom, rahsia khidmt pelanggan, yeay mama sudah resign,  10 langkah bina kedai online Edisi 1, panduan rakan niaga  - belum terbit)

Kelas online sahaja dalam group kelas di facebook.

Masa belajar yang sangat fleksibel ikut masa pelajar sendiri. Tiada limit masa ditetapkan.

Nota toturial bergambar lengkap disediakan.

Dapat bergabung dengan lebih 1000 blogger alumni akademi yang merupakan usahawan online dan wahm.

Masih boleh ikuti toturial berterusan dalam kelas walaupun sudah selesai tugasan.

Dapat menjana pendapatan dengan produk ABDR jika mendaftar sebagai PENGURUS ONLINE.

Thursday, 29 October 2015

Etika Dalam Penulisan.

Teks : Sumber : Puan Masayu Ahmad.

Lintas langsung dari kelas blog ABDR

Etika dalam penulisan.

Di kelas ABDR kami sangat menekankan etika penulisan, yang asli dan original.

Letak sumber dari mana kita ambil bahan tersebut jika dari perkongsian orang lain.

Jangan main cedok sahaja.
.
Etika menulis. (Pn Masayu Ahmad)

1. Kita mahu menulis tetapi tidak ada idea. Mulalah dari diari harian dan kisah pengalaman diri sendiri dahulu.

2. Kita mahu berkongsi dan mahu memberi inspirasi. Banyak idea dan penulisan orang lain lalu kita teruja copy dan tekan butang share. Pastikan ada sumber asal penulis tersebut.

3. Kita baca dan ambil semula poin kisah inspirasi tersebut, kemudian buat olahan baru menggunakan ayat sendiri. Inilah dinamakan tulis semula dan berikan idea segar yang baru.

4. Keterujaan utama apabila di facebook melintas kisah atau ayat ayat menginspirasikan. Kita copy, paste dan kongsi semula di status tanpa meletak sumber asal. Ini tidak beretika langsung.

Sumber : Kelas asas blog dan penulisan.
.
Belajar lebih lanjut dalam kelas online blog ABDR.

Thursday, 22 October 2015

Ulasan Kelas Asas Blog - Puan Rosilawati Wahid.

Sumber : http://rosilawatiwahid.blogspot.my/2015/10/ulasan-kelas-blog-bisnes-penulisan.html

Saya tidak menunggu lama untuk membuat keputusan. Terus mendaftar untuk menyertai akademi bekerja dari rumah bermula April 2015. Sejurus mendaftar saya menerima pautan untuk lima buah ebook. Saya juga diserap masuk ke dalam kumpulan akademi bekerja dari rumah kelolaan cikgu Anys.

Di dalam komuniti akademi bekerja dari rumah saya diajar cara menulis blog dengan betul. Panduan langkah-demi-langkah bergambar disediakan bagi memudahkan sesiapa sahaja yang baru hendak belajar membina blog sendiri. Saya juga diberikan soalan analisa untuk dijawab dan dari situ akan menentukan minat dan kecenderungan kita.

Blog saya lebih menjurus kepada minat dalam seni jahitan dan ianya membuatkan saya lebih fokus kepada tajuk yang diberi. Tidak macam sebelum ini menulis blog caca-marba. Berpandukan soalan kaji selidik yang dijawab juga, kita akan tahu kekuatan blog kita di mana. Jadi segala penulisan atau perkongsian akan menjurus ke arah topik yang diberi oleh pengurus online.

Memandangkan saya bekerja dari rumah dan dalam masa yang sama perlu menjaga anak yang masih kecil, masa saya agak terhad. Saya juga agak sukar untuk menghadiri kelas yang diadakan secara offline. Akademi bekerja dari rumah ini sangat sesuai untuk situasi saya.

Kelas akademi bekerja dari rumah ini kerana ianya sangat fleksibel. Semuanya dilakukan secara online. Tugasan akan diberikan dan berapa pantas anda hendak menyiapkan tugasan yang diberi anda tentukan sendiri. Tiada paksaan, segalanya anda yang tentukan. Segala kekeliruan yang timbul sepanjang kelas berlangsung akan ada sokongan. Hanya perlu menghantar soalan melalui pesanan di facebook dan segalanya akan dijawab oleh cikgu Anys.

Walaupun baru enam bulan selepas penjenamaan semula blog, ianya sudah pun menampakkan hasil. Blog saya sudah mula dijejaki. Tajuk utama blog adalah tutorial jahitan dan dalam masa yang sama berkongsi catatan harian dan juga catatan pengalaman sebagai panduan.

Semoga sedikit ulasan saya ini dapat membuka ruang dan peluang untuk lebih ramai lagi suri yang akan atau telah berhenti kerja dan ingin bekerja dari rumah mencipta kejayaan sendiri dengan sokongan komuniti akademi bekerja dari rumah ini.

Wednesday, 21 October 2015

Anakku.

Teks dan Foto : Saniah Mat Sanat

Assalamualaikum.

Kisah saya. Semasa lahirkan anak kembar, anak sulung berusia 3 tahun.  Dialah yang banyak bantu jaga adik kembarnya apabila ayahnya pergi kerja.

Dari anak yang selalu bermanja dengan saya, dia jadi amat berdikari. Sehingga sekarang, dia masih begitu. Sarapan, mengemas, membasuh dan memasak dia sudah boleh lakukan. Dia juga sangat melindungi adik-adiknya, sehingga mereka berdua merungut. Dan masih menerima tanggungjawab jaga sepupunya yang kecil-kecil bila pulang ke kampung sebab mak-mak saudara percayakannya.

Jadi, jangan risau nak beri tugas atau tanggungjawab pada anak-anak. Ia jadikan anak-anak matang.

Monday, 19 October 2015

Hadiah.

Teks : Saniah Mat Sanat.

Setelah berkahwin, setiap tahun saya menerima hadiah hari lahir dari tuan suami. Sebenarnya, saya dibiasakan dari kecil untuk tidak menyambut hari kelahiran. Cukup dengan ucapan dan iringan doa dari mak dan abah pada hari ulangtahun.

Setiap kali ulangtahun saya, tuan suami berikan hadiah mengikut keperluan dan keadaan kewangan kami.  Antara hadiahnya jam tangan, beg tangan, sepasang baju atau buku.

Ada masanya, kami menyambutnya dengan makan di restoran saja. Ataupun saya memasak di rumah. Tentulah hidangan istimewa. Adakalanya, sekadar ucapan dan doa darinya.

Pada saya, hadiah tidak penting tetapi ingatan dari tersayang yang paling dihargai.

Sunday, 18 October 2015

Ulasan Kelas Asas Blog dan Penulisan.

Ulasan tentang Kelas Asas Blog

Teks: azrinbadrinas
Guru bimbingan: Aishah Hussein 

Assalammualaikum pengunjung blog RIS

Hampir 4 bulan tiada internet di rumah disebabkan tertinggal mobile wifi di sebuah hotel di Ipoh hujung tahun 2014, nak tak nak terpaksa juga mencari talian internet lain. Anak-anak pun dah mula dengan folio, perlu mencari maklumat untuk assignment mereka. Pada hari ini internet bukan lagi satu kehendak tapi dah menjadi keperluan setiap rumah.

Alhamdulillah sampai juga saya ke entri yang ke-44. Saya bermula pada Julai 2014, sekarang dah hampir setahun usia Blog Rahsia Idaman Suri ini. Walaupun ini bukanlah blog saya yang pertama, tetapi ini adalah blog saya yang konsisten sehingga boleh mencapai penulisan saya yang ke 44. Terima kasih atas tunjuk ajar dan bimbingan Kak Aishah sebagai guru saya dalam Akademi Bekerja Dari Rumah ini.

Tunjuk ajar dan teguran dari guru saya kak Aishah mematangkan lagi blog RIS saya ini.Menulis blog berguru memang ada bezanya. Menulis dengan lebih yakin dan mudah dengan berpandukan bimbingan yang telah disediakan untuk kelas penulisan asas blog ini. Mungkin lepas ini saya akan mula dengan kelas blog bisnes pula.

Lagi sekali terima kasih kepada kak Aishah dan guru-guru ABDR yang lain di atas sumbangan dalam menjayakan blog RIS saya ini. Jasa  kalian akan dikenang hingga ke akhir hayat.

Kenapa Blog.

Teks : ABDR
Foto : ABDR

Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa kami adakan kelas blog.
Baik terus buat website dotcom, dotmy dan banyak lagi yang lebih canggih.
.
Kelas ini kami adakan khas untuk suri rumah yang baru hendak mula bisnes.
Modal masih belum cukup untuk labur dan beli domain. Jadi adalah lebih mudah bagi mereka mula dengan apa yang ada.

Kita ada platform yang diberikan percuma, blogspot dan fanpage. Gunakan sebaiknya. Bila sudah ada untung lebih, boleh laburkan untuk buat website berbayar yang lengkap dengan shopping cart.
.
Inilah sumbangan kami terhadap wanita dan suri rumah baik yang bekerja di luar mahupun di rumah saja. Kami sedia membantu anda untuk menyampaikan ilmu di blog atau berniaga online melalui blog dengan teknik yang betul.

Blog adalah medium percuma dan akan menjadi luar biasa hebat apabila bergabung dengan teknik content writing yang tepat. Blog juga adalah salah satu cara mudah dan efektif sebagai asas pemasaran bagi memperkenalkan diri.

Kami buka pendaftaran setiap hari. Mula daftar bila-bila masa, apabila sudah sedia

Saturday, 17 October 2015

Masa Bujang 2

Teks : Saniah Mat Sanat.

Masa bujang, saya teringin belajar menjahit. Mahu belajar tapi tak tahu mahu mula dari mana. Keinginan tersebut saya simpan dalam hati sahaja. Maklum diri kurang tahu.

Alhamdulillah, selepas berkahwin, saya maklumkan keinginan belajar kepada tuan suami.  Dia sungguh menggalakan apabila mengetahuinya.

Akhirnya saya dapat belajar menjahit di Bangunan Cahaya Suria berdekatan dengan Stesen Puduraya, Kuala Lumpur. Saya berulang alik dari rumah di Cheras ke tempat belajar menaiki bas.  Saat sarat mengandung pun saya masih pergi belajar.

Namun begitu, saya berhenti belajar apabila melahirkan anak sulung. Kemudian sambung semula dan berhenti lagi sewaktu berpindah ke Kajang. Saya berhenti belajar terus semasa mengandungkan kali kedua.

Sekarang dengan sedikit ilmu menjahit yang pelajari, saya terus menambah lagi dengan melihat di YouTube dan membeli buku jahitan serta membaca blog yang berkaitan.

Friday, 16 October 2015

Blog Pilihan - Munirah Yusoff: Kisah Car Boot Sales

[ BLOG PILIHAN ]

Saya menyertai Car Boot Sales yang pertama pada 21 September 2014 di Danau Kota, Setapak bersebelahan dengan tapak pasar pagi. Bertemankan dengan seorang rakan sekerja, saya mencuba nasib dengan menjual sedikit pakaian dan novel terpakai. Jujurnya saya tiada pengalaman untuk berniaga, apabila lagi untuk berhadapan dengan pelanggan secara berdepan sebegini.

Tempat menyusunan buku serta menyangkut pakaian pun menggunakan apa yang saya ambil dari rumah. Tiada pengurusan yang betul-betul dibuat kerana kami menyertai pada saat-saat akhir. Bagi saya yang mempunyai sifat segan dan agak penakut untuk memulakan bicara pada orang yang tidak dikenali, inilah cabaran yang ingin saya lakukan.

Permulaan pagi itu, tidaklah ramai orang kerana tapak ini baru sahaja digunakan untuk program Car Boot Sales. Jika ada pun, kebanyakkannya hanya setakat singgah sebentar, melihat dan berlalu begitu sahaja. Hampir sejam lebih, rakan saya sudah dapat menjual beberapa helai pakaiannya. Ketika itu, saya juga ada pelanggan yang berpotensi untuk membeli novel saya, namun dia agak ragu-ragu sama ada novel yang ingin dibeli, sudah ada dalam simpanan dia atau tidak. Tetapi kerana ragu-ragu, dia tidak jadi untuk membeli.

Waktu itu, saya agak kecewa juga. Peluang untuk saya mengurangkan novel yang makin menimbun seperti tidak berhasil. Hampir ke jam 11 pagi, kerana matahari panas semakin terik, ada peserta Car Boot Sales sudah mengemas barang dan balik. Tergugat juga rasanya, malah kami pun berkira-kira untuk balik. Cuma yang menghalang kami dari bergerak balik adalah kesabaran untuk menanti lagi pelanggan yang mungkin akan membeli pada saat-saat akhir.

Dan ianya berbaloi kerana tidak sampai 20 minit, ada seorang pelanggan yang berminat dengan novel saya. Daripada harga RM10 sebuah, dia meminta RM7 sebuah supaya dia boleh membeli dengan banyak. Dengan pantas, tanpa berfikir panjang dan tanpa merancang dengan baik, saya terus meletakkan harga RM5 sebuah.

Dengan gembira, pelanggan tersebut terus membeli 10 buah buku. Biarpun di dalam hati terasa ralat kerana terlalu cepat meletakkan harga dengan murah, tetapi pulangan RM50 untuk kali pertama berniaga, adalah sesuatu yang sangat seronok. Saya dan rakan saling berbicara ‘Jangan terlalu mudah untuk putus asa apabila melihat orang lain sudah balik. Jika kita balik, sudah pasti balik dengan tangan kosong.’

Inilah pengalaman yang saya kira, memberi peluang kepada diri sendiri merasai jerih perit orang berniaga. Memupuk sifat kesabaran di dalam berinteraksi dengan pelanggan dan memahami pelbagai kerenah serta kehendak pelanggan.

Berkenalan dengan penulis Munirah Yusoff

Pelajar Kelas Blog Penulisan, Bisnes dan Rakan Niaga ABDR



Thursday, 15 October 2015

Masa Bujang 1.

Teks : Saniah Mat Sanat
Foto : Saniah Mat Sanat.

Masa bujang.  Awal bulan, apabila dapat wang gaji, saya mesti pulang ke kampung. Rutin selama setahun.  Menaiki bas sahaja.

Kawan-kawan selalu ajak jalan-jalan ronda Kuala Lumpur tetapi saya sering menolak.  Pada pandangan saya, daripada jalan-jalan tanpa tujuan lebih baik saya jumpa mak, abah dan adik-adik. Dapat lepaskan rindu dan berbakti walaupun sekejap.
--------

Pakej promosi yang menarik.

Sesuai untuk kalian yang mahu tambah ilmu untuk mula bisnes online, persediaan menjadi wahm, bekerja di rumah dan mula bisnes di rumah.
Untuk pembelian boleh terus isi borang tempahan.


http://saniahmatsanat.blogspot.com/p/borang-tempahan.html





Hari Akhir Cuti.

Teks : Saniah Mat Sanat.
Foto : Saniah Mat Sanat.


Bismillah. Alhamdulillah.
Hari terakhir anak- anak bercuti kerana Peperiksaan PT3. Masing-masing tekun menyelesaikan kerja-kerja rumah yang diberikan guru.
Dari semalam lagi, saya memantau dan membantu. Ada subjek bahasa arab, geografi dan hadis. Tambahan pula perlu siapkan power point dan video pula. Bertambah-tambah kerja.
Petang.
Baru pulang dari Shah Alam. Bertolak dari rumah, dua setengah petang. Singgah sebentar di Kajang. 
Sampai di rumah, sediakan minum petang. Apabila lihat masih ada pakaian yang belum dilipat, tangan terus pantas bergerak.
Ya, rehat sudah, minum pun sudah. Sambil menonton TV-Alhijrah.  
Sekarang mahu rehat sebentar.
---------------

Sertai kelas asas akaun secara offline:
Masih ada 4 tempat lagi
Grup Coaching (Min 6-10 peserta)
Tarikh: 24 Oktober 2015 (Sabtu)
Masa: 9.15am-4pm
Lokasi: Putrajaya.
Modul
1. Pengenalan Book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
6. Case Study (full set of Bookeeping)
case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.

Untuk pendaftaran boleh terus hubungi saya.

email : saniah.matsanat@gmail.com
atau sms/what apps : 0192828266

Friday, 9 October 2015

Ulasan Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif - Puan Intan Haji Daud

Sumber : Puan Intan Haji Daud aka Intan Yumerza.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya mengetahui tentang kewujudan Kelas Asas Blog Dan Penulisan Kreatif melalui iklan yang saya temui di laman facebook Puan Monalita Mansor. Kali pertama mengetahuinya hati saya sudah terpaut. Saya begitu yakin kelas yang dijalankan secara 100% online ini begitu sesuai untuk saya yang merupakan seorang suri rumah tangga sepenuh masa.

Sebaik sahaja saya secara rasmi menjadi pelajar Kelas Asas Blog Dan Penulisan Kreatif, perkara pertama yang saya perlu lakukan ialah mengisi semakan analisa tentang diri saya. Saya perlu menyatakan nama mengikut IC, tahap pendidikan, pengalaman bisnes, minat dan kemahiran. Pada tahap ini saya menyedari saya akan melalui jalan yang panjang kerana saya betul-betul zero dalam semua perkara.

Pengalaman membuat blog tidak akan dapat saya lupakan. Berpandukan E Book Asas Blog serta bimbingan guru online saya Puan Monalita Mansor yang sentiasa sabar memberi tunjuk ajar, akhirnya saya mampu membina email dan blog yang mengambil masa hampir dua hari. Terimakasih cikgu!

Memasukkan label mengikut kategori juga amat mencabar. Bermula dengan Blog Akademi, Soho directry, Like Page Wham Sham soho, senarai blog guru serta alumni. Saya di beritahu semua ini amat penting bagi kolaborasi dan juga aliran trafik ke blog saya. Selepas hampir sebulan menjadi pelajar, blog saya hampir lengkap dengan label yang perlu saya masukkan. Alhamdulillah.

Sejujurnya kali pertama tugasan membina blog, saya tidak faham apa kaitanya dengan dunia penulisan. Setelah membaca E Book Asas Blog berulang kali, saya mula memahami serba sedikit.

Melalui blog, saya boleh memperkenalkan diri serta produk yang ingin saya ketengahkan kepada dunia online. Bukan sekadar itu, saya dapat berkongsi minat dengan sesiapa sahaja di luar sana. Bagi mereka yang mengikuti kelas asas penulisan seperti saya, blog amat sesuai dijadikan sebagai pusat latihan penulisan dan mempromosikan diri kepada dunia penulisan.

Hasil pembacaan E Book Asas Blog, saya mengambil kesimpulan untuk memiliki sebuah blog yang sentiasa disukai dan dikunjungi kita perlu memastikan agar sentiasa ada entri baru dan segar setiap hari. Tidak kiralah entri itu panjang atau cuma satu paragraph. Satu lagi perkara yang amat penting untuk diamalkan ialah kita harus menulis CUMA yang kita mahir dan tahu.

Ulasan kelas oleh Intan Yumerza a.k.a Intan Haji Daud

Friday, 2 October 2015

Promosi Bulan Oktober

Foto : ABDR.

Promosi Oktober Hanya 
RM100 UNTUK 5 EBOOK INI
(Harga sebenar RM 205.00)

SIAPA YANG HARUS MEMILIKI EBOOK INI?

★ Mereka yang mahu menambah pendapatan sampingan dengan berniaga.

★ Surirumah yang nak tahu cara berniaga online hanya dari rumah.

★ Surirumah yang ada 1, 2, 3 atau lebih anak dan mahu belajar urus diri & keluarga supaya lebih terurus.

★ Mahu baca kisah motivasi mereka yang telah berjaya berniaga dan menguruskan rumahtangga.

★ Mahu tahu cara mudah berniaga melalui platform online.

Daftar Sebagai Rakan Niaga/Pengurus Online ABDR

Foto : ABDR
Tiga fokus produk utama ABDR
** Kelas-kelas online
** Ebook
** Tapak dan ruangan beriklan

Semuanya atas talian, tanpa perlu simpan stok, urus stok
Hanya perlu keluar modal sekali, hadirkan diri dalam kelas online untuk belajar membina blog sendiri, sebelum mula berkongsi dengan orang lain produk ABDR

Fokus berkongsi dan memperkenalkan produk, dan fokus belajar untuk kutip komisyen bersih RM10, RM20, RM50, RM100

Untuk belajar cara ini, kalian perlu daftar sebagai Pengurus Online / Rakan Niaga ABDR.

Pakej Pengurus Online ABDR.
Belajar blog penulisan dan belajar mula bisnes serentak di
Kelas Asas Blog & Penulisan dan Kelas Asas Mula Bisnes Online.
Yuran - RM300

Bonus 10 e-book ABDR
- Belajar Asas Blog
- Super Wahm Super Mom
- Mula Bisnes Butik 
- 101 Idea Home Based Bisnes 
- Yeay Mama Sudah Resign
- Rahsia Khidmat Pelanggan
- Panduan Berpantang 
- 44 Resepi Pantang 
- 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online
- Panduan Rakan Niaga

Pendaftaran kelas online dibuka setiap hari.
Pengambilan pelajar sesi Oktober 2015 sedang dibuka.

Apabila Puan/Cik Puan sudah bersedia untuk menyertai keluarga besar kami, 
boleh terus mendaftar dengan saya.




Kelas Blog Mula Bisnes

Foto : ABDR.
Blog Pilihan :

Teks : Aliza Idris
"Dulu ambil kursus masakan ke? Masa belajar dulu, ambil jurusan kulinari ye?" . Itu adalah antara soalan yang sering diajukan kepada saya. Rata-rata pelanggan saya akan bertanya soalan ini. Ada yang pelik dan hairan kerana kata mereka, sepatutnya saya layak memegang jawatan yang lebih baik daripada menjalankan bisnes makanan ini. Ya, memang ada saudara-mara dan kenalan yang mempertikai keputusan saya untuk berhenti kerja dan menjalankan bisnes kecil-kecilan dari rumah.
Kadang-kala kata-kata sebegini menjadikan saya berasa rendah diri. Tetapi apabila memandang wajah tulus anak-anak, saya menjadi kuat untuk terus berada di rumah bersama mereka. Alhamdulillah, walaupun berada di rumah, saya masih boleh menjana pendapatan sendiri. Boleh dikatakan setiap hari saya menerima tempahan makanan daripada pelanggan baru dan pelanggan sedia ada.

Apabila terlibat dengan perniagaan makanan, sedikit sebanyak saya harus menambah skill yang ada. Saya bertuah mempunyai sedikit kebolehan dalam bidang masakan, hasil daripada tunjuk ajar ibu yang juga mahir dalam bidang masakan. Namun begitu, saya masih mencari peluang yang ada untuk pergi menuntut ilmu masakan bersama pakar.

Bak kata orang, carilah ilmu sebanyak mungkin kerana semakin kita belajar, semakin banyak yang belum kita tahu. Dan sebab itulah kita harus mencari dan menimba ilmu secara berterusan. Dalam bidang masakan, sebenarnya banyak tips dan petua akan diperoleh jika kita rajin bertanya.
http://alizaidris.blogspot.my/…/09/semangat-belajar-masak.h…
Nota 1: Penulisan yang baik dan jelas.

Nota 2: Label Catatan Pengalaman adalah salah satu catatan yang sangat mudah untuk kita menulis. Sama ada pengalaman bisnes, kerja dan sebagainya.

Nota 3: Aliza sudah nampak fokus perkongsian, jadikan blog aliza fokus utama untuk mereka yang mahu mula belajar bisnes makanan di rumah.

Nota 4: Konsisten itu sangat perlu dalam ada jua perkara, begitu juga apabila menggunakan blog sebagai salah satu alat pemasaran online.

Kami buka pendaftaran setiap hari. Mula daftar dan belajar hari ini.

Tuesday, 29 September 2015

Jerebu Lagi

Teks : Saniah Mat Sanat.

Bismillah. Alhamdulillah. Anak-anak sudah ke sekolah. Semalam, sekolah ditutup kerana jerebu. Hari ini, sekolah di Melaka dan Johor pula yang ditutup.

Cuti sekolah, kami sekeluarga tidak ke mana-mana. Anak-anak pula kurang sihat semenjak jerebu melanda. Batuk dan demam selsema. Sambutan hari raya korban hanya sederhana sahaja. Tambahan pula, kami sekeluarga tidak pulang beraya di kampung.

Jaga kesihatan. Banyakkan minum air.

Kelas Asas Akaun Bulan Oktober.

Teks : Saniah Mat Sanat.
Foto : ABDR.

Alhamdulillah. Pendaftaran kelas asas akaun sudah dibuka:

1. Kelas akaun online : 18/10/15 - Ahad

Masa: 9.30pg - 12.30tgh

Yuran: RM150

Modul 1: Basic book keeping.
Bagaimana merekod buku simpan kira?

Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
- Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
- Invois, cash, bil, resit, purchase order.

Kelas secara online sahaja, dalam group kelas di facebook. Pelajar perlu online pada masa yang ditetapkan. Dari jam 9.30 a.m -12.30pm.

Nak online guna telefon juga boleh, yang penting kalian perlu online supaya mudah untuk ikut toturial yangg trainer berikan, dan mudah untuk sertai sesi soal jawab dalam kelas.

Jika pelajar tak dapat online pada waktu yang ditetapkan, pelajar masih boleh masuk ke group kelas dan baca nota perkongsian trainer, tapi agak rugi kerana terlepas sesi soal jawab dengan trainer.

Nota akan diberikan sebelum kelas bermula.

Selepas kelas, pelajar masih boleh berhubung dengan trainer jika ada sebarang pertanyaan

Kelas hanya akan berlangsung jika cukup pelajar 3-5 orang. Jika tak cukup, kita akan tunda pada tarikh akan datang.

2. Grup Coaching asas akaun : 24/10/15 -  Sabtu di Putrajaya.

Yuran - RM250

Modul
1. Pengenalan Buku Kira-kira and Perakaunan
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh usahawan
3. How to do record keeping yang betul (Lejar, untung, rugi dan balance sheet)
4. Pengenalan kepada Asas Kos dan Meletakkan Harga pada satu-satu produk.
5. Akaun untung atau Rugi. Syarikat anda UNTUNG atau RUGI????
6. Case Study (Merangkumi penyediaan akaun penuh) - hands on task.

Bonus 1:
Ebook asas blog
Ebook 101 idea home based bisnes
Ebook Super Wahm Super Mom
Ebook Mula Butik Online /Offline

Bonus 2:
3 tahun periklanan di soho directory

Bonus 3:
Diskaun RM50 untuk kelas blog dan penulisan

Boleh mula daftar sekarang. 

Monday, 28 September 2015

Ebook 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online.

Teks : Ebook 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online.
Foto: ABDR.

Bismillah. Alhamdulillah. Promosi bulan September tinggal tiga hari lagi. Dapatkan penjimatan ebook ABDR.

Boleh bermula tanpa ada modal? 
===============================
Jawapannya boleh. Iaitu kita terus fokus kepada pemasaran dan ketetapan dalam sasaran bersih yang mahu dicapai setiap hari.

Berikut 10 strategi untuk kita bermula tanpa perlu kita menjadikan modal sebagai faktor utama.

1. Tabungan.
Sekiranya kita masih bekerja, wujudkan satu tabungan khusus dinamakan sebagai tabungan berniaga. Letak sasaran untuk tabungan ini contoh setiap bulan kita letakkan RM100 secara konsisten.
Selama 12 bulan wang tabungan modal yang terkumpul adalah RM1200. Sekiranya tiga tahun terkumpul adalah sebanyak RM3600. Selalu memastikan disiplin untuk terus menabung dalam tabung modal ini.
Apabila mahu menggunakan untuk memulakan bisnes selalu ambil hanya jumlah minima contoh RM500 atau RM1000 sahaja. Dan sangat penting untuk mengantikan jumlah tersebut dalam tabung modal. Tabung modal ini juga tidak boleh diambil untuk tujuan lain.

2. Bekerja sambilan.
Sekiranya masih bekerja dan tidak mahu menyentuh wang dari gaji, boleh mencari satu lagi pekerjaan sambilan. Kerja itu mungkin ada kaitan dengan bisnes atau perniagaan yang kita ingin lakukan sepenuh masa kelak.
Contoh mahu kedai jahit, jadi boleh bekerja secara sambilan. Duit upah boleh disimpan sebagai modal. Manakala nilai tambah yang lain ialah dapat belajar dan menambah kemahiran sedia ada dari usahawan yang sudah berjaya.

Sumber: Bab 4 Modal Bukan Faktor Utama.

Baca lagi dalam ebook 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online.

Tuesday, 22 September 2015

Ebook 101 Idea Home Based Bisnes

Bismillah. Alhamdulillah. Promosi Bulan September masih berlangsung.
----------------
Ramai usahawan online, terutama yang baru belajar berurusan dengan pelanggan cepat sahaja sentap dan emosi. Namanya pun berniaga, jadi pelanggan adalah sebahagian daripad urusan yang perlu kita ambil tahu dan kuasai semasa mengendalikannya.

Emosi pelanggan yang dijaga baik, ia membawa kesan keuntungan jangka masa panjang. Beberapa situasi ibu-ibu yang bekerja di rumah, mudah emosi apabila agak terganggu dengan kerenah anak-anak kecil dan juga pertambahan tugas serentak atau menerima order pelanggan yang banyak dalam tempoh singkat.

Untuk menangani kerenah anak-anak, ibu bekerja dari rumah perlu mengenalpasti dari awal tempoh masa anak bermain, anak lapar dan anak memerlukan perhatian. Tempoh kritikal biasanya, pada waktu tengahari, iaitu ada pelanggan online waktu pejabat yang suka menggunakan masa ini membuat pembelian atau pertanyaan.

Begitu juga bagi pembeli bujang, kadangkala tidak tahu masa yang sesuai untuk bertanya, waktu tengahari dan juga waktu petang menjelang malam sekitar jam 6, 7, 8 petang. Sangat penting ibu yang bekerja dari rumah, pandai mengawal emosi menjawab pertanyaan walaupun pada masa itu sangat kelam kabut.

Emosi juga sangat penting ketika berurusan dengan pelanggan cerewet yang meminta harga tidak masuk akal, pelanggan yang mahu cepat, pelanggan yang tidak sabar dan pelanggan yang banyak cakap.

Usahawan online perlu ada senarai skrip yang boleh digunakan untuk mmebantu apabila berhadapan pelanggan sebegini. Usahawan yang tidak emosi, sudah tentu memberi layan terbaik setiap pertanyaan.

(sumber : ebook 101 idea home based bisnes)

Tulis cerpen, Tulis Novel

Teks : Saniah Mat Sanat

Foto : Saniah Mat Sanat

Bismillah. Alhamdulillah, kali ini pendaftaran kelas penulisan kreatif sudah dibuka semula.

Ada tak kawan-kawan di alam maya ni yang suka menulis cerpen mahupun novel?

Malam ni kita berkenalan dengan salah satu kelas online anjuran ABDR, Kelas Penulisan Kreatif.

Apa itu kelas Penulisan Kreatif?
Kelas ini hanya menjurus untuk kalian yang gemar menulis cerpen atau pun penulisan dalam genre kreatif mahu pun puitis atau barangkali klasik? Siapa tahu mana satu minat kalian kan.

Belajar dahulu menulis dalam bentuk cerpen dengan nahu tatabahasa dan ritma lenggok penulisan yang tepat. Sudah pandai dan mahir, mengorak langkah pula menulis novel.
Lama kelamaan, dengan izin Ilahi meletop kebabom menjadi novelis terkenal kan.
--------------
Pada mulanya saya buat cerpen untuk KELAS BLOG yang saya ikuti. Waktu itu sedang mengejar dan mencari idea untuk menghasilkan karya kedua bersama ALAF 21. Pening memikirkan jalan cerita apa yang ingin saya garapkan, saya terus sambungkan cerita pendek dan kerja rumah saya bersama KELAS PENULISAN BLOG menjadi sebuah NOVEL. Bagaimana saya lakukan? Tentu ramai nak tahukan? Adalah rahsianya. - Puan Asmah Hashim penulis novel "Tolong Cari Suamiku"

Monday, 21 September 2015

Tips Berblog.

Tips blog berpengaruh dengan menulis ayat positif:

- Tulis dan tulis tips dan info ringkas ketika kita sibuk.
- Ketika emosi negatif, curahkan perasaan itu tukar dalam bentuk ayat positif.
- Letak sekali gambar yang kita kongsi dalam facebook berkaitan semangat, motivasi dan sebagainya.
- Lama-kelamaan blog kita dipenuhi ayat positif dan kelihatan bertenaga pada mata pembaca

Lintas langsung dari Kelas Asas Blog dan Penulisan.
Akademi Bekerja Di Rumah.

Untuk pendaftaran kelas, hubungi saya di inbox.

Saturday, 19 September 2015

Q & A Akademi Bekerja di Rumah

Soalan yang sering mereka tanya kepada saya.

Kalau saya tak ada line internet atau wifi boleh tak saya sertai ABDR
Kalau saya hanya guna tab atau phone sahaja boleh tak saya sertai ABDR

JAWAPAN :
Kalau guna phone atau tab, memang sangat boleh untuk sertai ABDR. Yang penting perlu ada talian internet, phone atau laptop

Untuk permulaan, pelajar perlu gunakan laptop juga, kerana untuk belajar masukkan layout-layout di blog. Jika gunakan phone dan tab agak sukar, ada kala tak menjadi.

Tapi bila pelajar sudah selesai siapkan blog, untuk proses menulis dan update blog, sangat boleh gunakan phone sahaja.

Lebih mudah bagi kita yang super duper sibuk dengan urusan lain

Untuk pengetahuan kalian, saya sendiri sebenarnya hanya online dan ajar student dengan berbekalkan tab yang comel dan talian internet top up.

Masa mula-mula buat blog sahaja saya beli broadband internet top up. Itu pun, jika nak guna laptop baru saya top up line internet tersebut.

Yang penting TINDAKAN kita nak atau tidak. Nak tunggu sempurna dulu mungkin agak ambil masa, jadi kita kayuh pelan-pelan sampai menuju puncak yerk.

Sumber : Guru Online ABDR - Puan Anys Idayu Zakaria.

Thursday, 17 September 2015

Pengurusan Masa Bekerja Di Rumah

Walaupun berada di rumah pengurusan masa sangat penting untuk kita menentukan keutamaan setiap hari apa yang mahu dicapai.

Berada di rumah banyak masa ini selalu menjadi tanggapan umum. Tetapi apabila kembali berada di rumah seolah tidak menang tangan. Banyak perkara bermain di fikiran untuk diselesaikan. Namun seharian kita tidak tahu apa yang selesai apa yang belum. Seolah masih banyak perkara yang belum dilakukan.

Semak semula perkara berikut.

1. Matlamat yang jelas.
Matlamat yang jelas iaitu apa matlamat kewangan yang mahu dicapai.
Apa matlamat keluarga yang mahu dicapai.
Apa matlamat dari aktiviti bisnes yang ingin dicapai.
Apa matlamat pengurusan masa yang ingin dicapai.
Rangkumkan dan terjemahkan dalam satu peta matlamat jangka pendek dan matlamat jangka panjang.
Petakan lagi mengikut tahun, fasa, bulan, hari dan jam.
Dari situ kita bekerja dan berusaha untuk selesaikan satu persatu.

2. Senarai harian.

Mulakan malam hari dengan sebuah buku nota untuk senarai harian (to do list). Senarai ini sangat penting iaitu merangkumi perkara 1 yang diturunkan lagi dalam aktiviti harian.

10 higga 20 perkara yang mahu diselesaikan. Susun mengikut keutamaan.

3. Tegas dengan diri sendiri.

Sangat penting untuk tegas dengan diri sendiri iaitu tidak melengahkan masa, menangguhkan kerja. Terus fokus menyelesaikan tugasan satu demi satu.

4. Tidak membazir masa.

Setiap hari lihat senarai dan berazam untuk selesaikan mengikut jam yang sudah diagihkan. Iaitu agihan kerja 4 tempoh boleh rujuk dalam ebook super wahm super mom.

Salah satu aktiviti membazir masa adalah kita terlalu lama atau menggunakan waktu pagi hanya membalas mesej yang tidak mempunyai kaitan dengan kerja yang diselesaikan. Mesej yang kurang manfaat abaikan dan terus fokus untuk selesaikan.

5.Tegas dan positif.

Tegas dengan diri sendiri untuk dispiln menyelesaikan apa matlamat harian yang mahu dicapai. Usahakan untuk disiplin. Apabila kita sudah menguasai senarai tugasan harian, ia akan menjadikan diri lebih berkeyakinan dan positif.

Ia meransang diri untuk terus berusaha dan kekal disiplin.

6. Reward
Meransang diri dengan menghadiahkan barang diidamkan, percutian yang memberi tenaga baru. Selesai satu matlamat berikan ganjaran untuk diri sendiri. Ia membantu sama untuk terus bekerja dengan gembira dan bermatlamat.

7.Cuba sehingga berjaya.
Perasaan malas, kecewa, putus asa itu adalah perkara biasa. Namun ia tidak memberi kesan yang baik kepada diri sekiranya banyak matlamat yang ingin dicapai. Sekiranya kita masih baru sebagais suri bekerja di rumah, usahakan untuk berada dalam kumpulan sokongan. Sentiasa dorong diri sendiri dan paksa diri untuk kekal disiplin sebagaimana ketika bekerja. Kejayaan adalah milik mereka yang mempunyai komitmen dan jelas dengan matlamat.

8.Bina harga diri.

Walaupun di rumah kita tetap perlu ada keyakinan diri. Apabila ditanya umum bekerja sebagai apa, dengan yakin suri boleh memberi jawapan 'bekerja sendiri'. Itu adalah lebih baik selain memberi gelaran 'surirumah sepenuh masa' kerana tanggapan rakyat Malaysia masih lagi belum sepenuhnya berbangga dengan perkataan 'surirumah' walaupun ada yang sudah berjaya luar biasa.

Melainkan diri sendiri sudah yakin untuk menjawab sebagai 'surirumah sepenuh masa' dan kejayaan di belakang tabir itu hanyalah untuk cerminan diri sendiri sahaja. Walaupun di rumah tetap mempunyai pendapatan. Apabila kita yakin dengan apa yang dilakukan, keyakinan itu sendiri datang secara semulajadi.

Baca lagi tentang pengurusan masa dalam ebook super wahm super mom