Thursday, 1 June 2017

Raikan Anak Anak Berpuasa.

Teks dan Foto : Saniah Mat Sanat

Masa begitu cepat beredar. Tidak terasa waktu berlalu bila ada banyak perkara yang mahu kita lakukan. Pagi-pagi lagi, sekitar jam empat pagi Kak Ani sudah bangun.

Aktiviti selepas sahur, masih sama seperti hari sebelum berpuasa. Perubahan pada waktu memasak sahaja. Kerja-kerja rumah juga telah  diambil alih oleh anak-anak kerana cuti sekolah.

Sekarang juga, hampir setiap petang hujan turun. Panas di sebelah pagi. Petang mendung. Agak selesa berpuasa. Kak Ani pula memang kurang keluar.

Sudah hari kelima kita berpuasa, Kak Ani belum pergi ke pasar ramadan lagi. Dulu, masa anak-anak kecil, setiap hari jugalah ke sana membeli juadah. Lebih kepada meraikan anak-anak. Bawa mereka memilih kuih muih yang dimahukan.

Setiap seorang, Kak Ani benarkan memilih satu jenis kuih sahaja. Jadi, ada tiga jenis kuih muih berbeza lah. Ketika itu, harga kuih ialah rm1, dapat tiga. Cukup untuk keluarga kecil kami.

Begitulah cara Kak Ani dulu, raikan anak-anak berpuasa. Berbeza dengan sekarang. Lebih suka memasak yang mudah-mudah saja. Sesekali, sediakan juga yang istimewa.

#puasaduludulu #catatanharian2017 #catatanpengalaman2017


Friday, 26 May 2017

Kenangan Berpuasa.

Teks : Saniah Mat Sanat.

Dulu, masa sekolah rendah rasanya. Umur tujuh ke lapan tahun, macam tu lah. Kak Ani dah diajar berpuasa. Balik dari sekolah memang tak larat sangat. Bila dah macam tu, mesti minta nak berbuka kat mak. 

Alah, puasa budak-budak kan. Tengahari dah buka tudung periuk. Hari ni puasa sekerat hari, esok separuh lagi. Bila tambah, jadilah sehari. Hihihi... kira-kira sendiri. Bangga pula tu. Kononnya, dah puasa.

Bila semakin besar, minta juga nak berbuka awal, mak suruh tidur atau main batu seremban. Inilah satu-satunya permainan yang mak benarkan bila bulan puasa. Kalau main kejar-kejar atau sorok-sorok, memang kena marah.

Cara mak abah ajar berpuasa itulah yang Kak Ani guna masa mahu mulakan anak-anak berpuasa. Tiada paksaan. Cuma kongsi apa yang 'best' bila kita berpuasa. Cerita kenapa perlunya kita puasa.

Pengalaman Kak Ani berpuasa dengan anak-anak semuanya okay. Tak susah nak kejut bangun sahur. Drama sikit-sikit tu, biasalah budak-budak lagi kan. Kejap-kejap tanya bila nak azan. Azan waktu zuhur atau asar pun mereka ingat dah boleh berbuka.

Sebenarnya, anak-anak ni macam kitalah masa kecil - kecil dulu. Ajarkan mereka perlahan-lahan, kena fahamkan dulu apa itu puasa. Dah faham, mudah saja. Mereka sendiri sanggup tak nak berbuka.

#catatanpengalaman2017


Thursday, 25 May 2017

Bulan Puasa.

Teks dan Foto : Saniah Mat Sanat.

Berbaki sehari saja lagi. Dah tak sabar sebenarnya. Bila bulan puasa, Kak Ani mesti teringat juadah berbuka puasa hasil air tangan mak iaitu mutabak pisang emas. Manis buah dicampur dengan kerangupan kulit murtabak itulah yang tak dapat Kak Ani lupa.

Kita ni, mak-mak mana boleh pisah dengan bercakap mengenai makanan kan. Sama saja. Setiap hari pun fikir bab nak makan apa, nak masak apa. Tak begitu.

Kalian tentu juga sudah sedia kan. Mesti sudah rancang dan beli bahan masakan untuk tempoh tiga puluh hari yang akan kita sama-sama hadapi. InsyaAllah.

Pagi tadi, Kak Ngah Nurul Aida Mohd Harizan, tanyakan di mana kami akan solat terawih tahun ini, terus tersentap hati Kak Ani. Tak sangkalah, dia tanya begitu. Tapi Kak Ani tunjuk wajah cool saja. Selamba jawab, solat di rumah, surau atau masjid berdekatan.

Kenapa Kak Ani rasa terkejut? Sebab semenjak anak-anak besar ni memang ajak mereka sama-sama berterawih. Tapi tak lah sehingga memaksa. Jika mereka ada kerja sekolah atau letih, tak mengapa tak pergi. Solat saja di rumah walaupun dua rakaat. Itulah yang Kak Ani dan tuan suami pesan sebelum kami ke masjid.

Kalian, didik anak memang memakan masa. Kita lah sebagai ibu bapa perlu tunjukkan contoh terlebih dahulu. Mereka lihat apa yang kita lakukan.

Pengalaman Kak Ani, bila lihat anak-anak ni, memang rasa nampak diri sendiri sepertimana cermin memantulkan kembali imej kita. Mudah sebenarnya mahu muhasabah diri, tambahan pula bulan puasa ni kan.


Friday, 5 May 2017

PWTC Lagi

Teks dan Foto : Saniah Mat Sanat

Tengahari tadi, gigih Kak Ani menapak ke Stesen Komuter UKM. Adalah 15 minit perjalanan dari rumah.

Sebenarnya Kak Ani ke PWTC lagi. Ini sudah kali yang ketiga. Kali ini, khas mahu dengar cerita dari Puan Nisah Haron di reruai DBP.


Monday, 17 April 2017

Hari Minggu.

Teks : Saniah Mat Sanat

Hari minggu, spend masa dengan family. Aktiviti biasa Kak Ani ialah pergi pasar, masak dan makan bersama. Kak Ani masih pantau anak-anak siapkan kerja-kerja rumah dan sekolah mereka.

Bukan apa, kita sebenarnya tak boleh ambil mudah tau walaupun anak-anak dah besar. Mereka masih perlu tunjuk ajar. Ya, memang mereka sudah boleh, tapi apa pun kita perlu ada sebagai pembimbing. Betul tak?


Sunday, 9 April 2017

Rutin Hari Ini.

Teks : Saniah Mat Sanat.

Alhamdulillah. Pagi tadi masak nasi lemak. Selepas sarapan, Kak Ani dan tuan suami ke pasar. Macam biasa, beli ayam, ikan, sayur dan bahan masakan yang lain. Kali ini, Kak Ani ajak tuan suami ke Pasaraya SpeedMart untuk beli barang dapur kering pula.

Sampai di rumah, rehat sekejap. Kemudian, barulah mula kemas dan bersihkan barang -barang yang dibeli tadi. Masak ikan goreng dan asam rebus bendi saja untuk makan tengahari.

Memang nak masak yang ringkas saja hari  ini. Maklumlah kan pagi tadi makan nasi lemak.


Saturday, 8 April 2017

Menu hari ini,Semalam dan Kelmarin

Teks : Saniah Mat Sanat.

Hari ini, Kak Ani masak nasi goreng. Ini resepinya. Bawang putih, dua ulas. Cili padi, satu biji. Ikan bilis, segengam. Telur, sebiji. Garam, dua sudu kecil dan sudah tentu bahan utamanya iaitu nasi semalam. Kak Ani tumbuk bawang dan cili dahulu, kemudian baru tumbuk ikan bilis sampai lumat. Tumis bahan tumbuk sehingga sedikit garing kekuningan. Ketepikan bahan tumis dan masukkan telur. Kacau telur. Barulah masukkan nasi. Goreng sepuluh minit. Dah masak, angkat dan hidang.

Semalam pun masak nasi goreng, cuma guna cili kering. Lain rasanya. Untuk tengahari, Kak ani masak, ayam masak tempoyak. Resepinya sama macam kita masak, ikan masak tempoyak. Sayur pula, ulam timun dan sambal belacan. Satu lagi ialah ikan masin buat tambah selera.

Kelmarin, Kak Ani masak, ayam pindang. Sarapan roti sahaja. Anak kembar Kak Ani berpuasa. Itu yang ringkas sahaja.

********

Tidak perlu tunggu kita jadi orang sempurna baru mula untuk menulis. Tulislah sepotong ayat sekalipun, tuliskan di tempat yang boleh di baca. Bukan sekadar simpan di minda atau di hati, kelak ia akan lenyap ikut kita pergi sekali. Jadikan menulis itu sebagai ibadah.

Mahu mula menulis di blog? Kami di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) menawarkan kelas secara online. Pm di FB untuk maklumat atau terus baca di blog saya.

Friday, 7 April 2017

Gadjet Baru.

Teks dan Foto: Saniah Mat Sanat.

Assalamualaikum, semua. Alhamdulillah, semalam Kak Ani ke Mines beli gadjet baru ini. Telefon yang Kak Ani guna sebelum ini jatuh dan pecah screennya. Kak Ani guna telefon tuan suami dulu. Nak terus beli yang baru budget tak cukup lagi.

Kak Ani sudah install apps BlogAway. InsyaAllah, akan update selalu blog ini.


Tuesday, 4 April 2017

Abah Kedekut?

Teks : Saniah Mat Sanat.


Abah sebenarnya tak kedekut orangnya. Setiap kali, terima duit gaji mesti abah belikan makanan. Kami sekeluarga, tak pernah makan kat kedai makan. Semua abah bungkus dan bawa balik. Maklumlah, kami adik beradik ramai.

Paling best, kalau abah dapat gaji time ada pasar malam. Abah mesti belikan apam balik. Nak tau, apam balik ni Kak Ani suka makan. Tapi kan...pernah sekali tu abah beli apam balik, bila Kak Ani makan rasa pahit. Budak kecik kan, terus cakap tak nak makan.

Abah cakap tak baik, tak makan. Makanlah, selalu sedap. Kali ini saja rasa pahit sedikit. Agaknya pakcik penjual apam balik terlebih soda bicarbonate. Kak Ani makan juga akhirnya, tapi bersulamkan air teh.

Apabila besar-besar begini, Kak Ani tau abah sebenarnya didik Kak Ani bersyukur. Renung kembali, berapa lama nikmat sepanjang makan apam balik yang manis bila dikunyah dan keranggupan kacang yang digigit. Baru sekali saja rasa pahit terus Kak Ani tak mahu makannya lagi.

Begitulah kawan-kawan, banyak sudah nikmat yang kita ambil. Sedikit ujian mahupun dugaan, kita ambil@terimalah. Bersyukur bukan saja saat kita menerima nikmatnya, bersyukur juga saat kita diduganya.

Anak Abah Menulis, Kak Ani.

******
Kami di ABDR tawarkan kelas asas blog secara online. Hubungi saya di 019282826.

Monday, 3 April 2017

Tips Lebih Tenang.

Teks dan Foto : Saniah Mat Sanat
Pagi ini, rutin masih sama. Anak kembar Kak Ani sudah ke sekolah. Selepas mereka pergi, baru Kak Ani perasan hari hujan. Itu pun pastikan dengan tuan suami.


Sebelum mula masak tadi, Kak Ani sudah update status. Kemudian, laju masuk dapur. Ambil bahan masakan. Kemudian buka tingkap, sudah dengar bunyi titik-titik hujan tetapi Kak Ani abaikan saja. Mahu cepat masak. Kak Ani ada sejam sahaja untuk siapkan masak lauk dan sarapan sekaligus.

Sekarang, Kak Ani sudah sarapan. Ambil peluang dengar bunyi-bunyi dari sekeliling rumah. Kedengaran bunyi kipas berpusing, titik-titik hujan dan suara anak jiran di belakang rumah. Tenang saja sambil menulis.

Begitulah kawan, ada masanya kita perlu dengar dan lihat perkara-perkara biasa saja untuk bertenang. Ambil sedikit masa, cukup sepuluh atau lima belas minit saja. Lebih mudah bagi kita untuk mulakan kembali apa sahaja tugas-tugas yang sedang menanti. Paling penting, syukur selalu untuk rasa lebih tenang.

#catatanharian2017 #catatanpengalaman2017

Wednesday, 29 March 2017

Kisah Cuti Sekolah

Teks : Saniah Mat Sanat.

Assalamualaikum. Baru dapat menulis di sini. Ada banyak kisah sebenarnya, tapi saya tulis dulu cerita cuti sekolah baru-baru ini, ya.

Masa awal cuti sekolah tempoh hari, kami sekeluarga balik kampung kat Melaka. Pagi, ambil peluang ke pasar borong Melaka. Tuan suami belikan sotong dan udang. Alhamdulillah, rezeki kami dapat harga murah sikit sebab hari hujan.

Petang pula, luangkan masa mengemas di halaman rumah. Kiranya, kami sekeluarga gotong royong. Lama tak buat aktiviti ni. Sempatlah kutip hasil keliling rumah mak iaitu kelapa muda, mangga besar, ulam raja, daun kesum dan daun kunyit.

Nanti kita sambung lagi, ya.




Thursday, 2 March 2017

Kelas Di Shah Alam.

Teks : Saniah Mat Sanat
Foto : Akademi Bekerja Di Rumah

Sesetengah dari kita rasa tak best belajar secara online. Lagi suka dapat jumpa depan-depan dengan cikgu. Boleh tanya terus apa yang kurang faham.

Biar jelas, terang benderang. Barulah rasa yakin. Betul tak?

Kalian yang berkeinginan untuk punya blogshop, peluang dibuka bagi mereka yang tinggal di sekitar Shah Alam.

Belajar 16 langkah mudah bina blogshop melalui Kelas Asas Blog Bisnes secara Offline. Ada yang mahu?

Butiran seperti di bawah :

Tarikh : 8/04/2017
Masa : 9 pagi
Lokasi : Kota Kemuning Shah Alam
Yuran : RM200 

BONUS 4 ebook iaitu ebook belajar asas blog, ebook super wahm supermom, ebook mula bisnes butik online dan ebook rahsia khidmat pelanggan.

Untuk mendaftar boleh klik SINI.



Khamis dan Puasa

Teks : Saniah Mat Sanat

Assalamualaikum. Pagi, semua. Rutin saya macam biasa saja. Tiada apa-apa yang luar biasa hari ini.

Pagi tadi sudah terjaga seawal pukul lima pagi. Kejut anak-anak dulu, baru panaskan lauk dan nasi.

Semalam lagi, anak-anak sudah ingatkan supaya kejutkan mereka awal supaya boleh bersahur.

Semenjak bersekolah di Sekolah Menengah Al-Amin, memang pihak sekolah mengalakkan pelajar-pelajar supaya berpuasa sunat pada hari khamis.

Jadi saya sekeluarga ambil peluang, raikan sekali. Anak-anak pun suka.


Saturday, 28 January 2017

Kisah Cinta Si JuruTera vs Si Minah Kilang

Teks : Saniah Mat Sanat

Si Jurutera vs Si Minah Kilang

Apabila sudah terima lamaran si jurutera, hati kecil masih ada rasa sangsi sebenarnya.

Kata dua dari Si Minah Kilang, mahu restu dari keluarga Si Jurutera dahulu.

Jika tiada restu apa erti bahagia.
.
"Kenapa awak suka saya?"

Soalan pertama dari Si Minah Kilang apabila dilamar
.
"Saya suka awak yang sopan berbaju kurung"

Jawapan yang diberikan terus membuatkan Si Minah Kilang terkedu. Sungguh tidak disangka.

Ibu Perlu Kreatif

Teks : Saniah Mat Sanat

Mula-mula tak tahu nak masak apa pagi ni. Maklumlah stok bahan masakan sudah hampir habis. Esok atau petang ini baru mahu ke pasar. Alhamdulillah, semalam tuan suami belikan telur, tempe, timun jepun dan daun sup.

Petang semalam, Kak Ani masak jemput-jemput bawang. Masih berbaki sebelah lagi bawang besar. Jadi, bila nampak saja bawang tersebut sudah ada idea mahu masak apa. Tambah dengan bahan yang tuan suami belikan.

Jadi, Kak Ani masak jemput-jemput lagi. Kali ini, Kak Ani tambah telur sebiji, daun sup yang dihiris halus dan setengah timun jepun yang didadu kecil. Cicah pula dengan sos cili homemade emak mentua Kak Ani. Allahuakbar, sedap sangat.

Begitulah kawan, selalu juga tak tahu nak masak apa. Kak Ani jenguk dulu apa yang ada kat dapur. Guna saja apa yang ada kan. Jika ada nasi lebih semalam, menu nasi goreng pada pagi itu atau masak jemput-jemput nasi. Pandai-pandailah olah. Betul tak?

Friday, 13 January 2017

Kembali Pada Asas


Teks : Saniah Mat Sanat

Bismillah. Salam jumaat.

Semoga dipermudahkan dan lancar urusan kita semua hari ini. Aamiin.

Belajar dan amalkan dulu mana yang ada.

Kembali pada asas.

Kukuhkan yang ini semula.


Thursday, 12 January 2017

Sekadar Catatan

Teks : Saniah Mat Sanat.

Bismillah.

Assalamu ‘alaikum dan selamat pagi.

Mulakan hari dengan lebih bersyukur kerana kita masih diberi kekuatan untuk bangun pagi.

Mulakan hari dengan senyuman yang paling manis.

Masih awal pagi. Alhamdulilah. Berjaya kejutkan anak-anak untuk bangun awal dan sekaligus bersahur.

Rutin kami sekeluarga, semenjak anak-anak bersekolah di Sekolah Menengah Al-Amin, Bangi.

#GSLVellfire #TeamABDR #AkademiBekerjaDiRumah #TelekungAlKauthar

Wednesday, 11 January 2017

Kisah Cinta Baru Bermula

Teks : Saniah Mat Sanat

Petang tadi tak dapat lagi bagaimana mahu mulakan kisah love story si jurutera vs si minah kilang. Kisah biasa-biasa, namun luar biasa bagi si minah kilang.
Pertama kali dicerita lamaran si jurutera pada teman sekamar semasa berada di asrama, nyata sekali teman si minah kilang membantah. Kata teman itu, si jurutera hanya mahu mempersendakan sahaja. Bukankah sudah banyak kisah-kisah teman lain yang ditinggalkan. Mahukah ia terjadi juga pada dirinya, pesanan teman itu lagi.
Terusik juga hati si minah kilang, kata-kata teman yang baik itu. Kata-katanya benar belaka. Mahukah ibu si jurutera terima dia seadanya, lantaran tahap pendidikan dan pekerjaannya. Jauh benar perbezaannya.
Resah hati dikhabarkan pada si jurutera. Mahu kepastian. Tidak kisahkah perbezaan yang begitu ketara. Apa kata masyarakat? Bimbang sungguh dikatakan mahu menumpang senang.
Si jurutera bertegas, tidaklah kita hidup atas pandangan orang. Kita hidup demi pandangan-Nya. Tegasnya si jurutera lah yang menyebabkan makin tetap hati si minah kilang terima lamaran itu. Lamaran diterima. Kisah baru saja bermula...
Si Minah Kilang, Kak Ani
#kahwinmuda #catatanpengalaman2017

Monday, 9 January 2017

Rebut Peluang. Bertindak.

Teks : Saniah Mat Sanat


Jujurnya rasa rugi sebab tidak sertai awal-awal Akademi Bekerja Di Rumah(ABDR). Tahu tak kenapa?

Kak Ani ada rasa itu kerana tidak merebut peluang menjadi yang terawal. Bukankah banyak kelebihan jika kita menjadi yang terawal.

Walaupun demikian, tidaklah terlewat juga pada Kak Ani. Perlunya kita tahu merebut peluang. Lagi lama kita ambil masa, makin kecil peluang yang ada.

Kalian yang mahu tahu mengenai kelas-kelas ABDR boleh klik SINI.
Kalian yang sudah sedia untuk daftar dan belajar boleh klik SINI

Saturday, 7 January 2017

Pengalaman Dahulu Membantu.

Teks : Saniah Mat Sanat


Dulu-dulu, saya bekerja sebagai pembantu kedai makan. Ketika itu usia saya lebih kurang tujuh belas tahun. Sempatlah belajar bancuh air.

Sebelum diberi tugas membancuh air, saya basuh pinggan mangkuk. Waktu sarapan pagi dan minum petang ialah waktu puncak di kedai makan tersebut.

Selain itu, tugas saya potong, buang bijinya dan kisar cili kering. Kupas kulit bawang dan hiris nipis-nipis juga. Kemudian masak untuk dijadikan bawang goreng.

Dulu rasa penat sangat semasa bekerja. Tak berapa cekap, memang kena marah jugalah dengan tuan punya kedai. Maklumlah di rumah pun kurang membantu mak dan kakak di dapur. Puas jugalah mak dan kakak bebelkan saya.

Rupa-rupanya, skil-skil kemahiran inilah yang sangat membantu apabila saya berkahwin ketika usia muda. Kita tidak tahu, bila masa atau bagaimana ilmu yang kita perolehi akan digunakan. Samada ilmu itu kita perolehi secara langsung atau tidak langsung.

Kembar Balik Sekolah.

Teks : Saniah Mat Sanat.


Semalam, saya tengah memasak. Anak kembar saya baru sahaja pulang dari sekolah.

Terus nampak mereka berdua macam tercari-cari sesuatu. Pelik sungguh. Tak kan tak nampak ibunya kan. Bila ditanya, rupa-rupanya, cari laptop. Sabar saja la.

Hari ini, ibu nak kuasai laptop pula, ya. Hihihi...jangan marah.

Ibu beranak kembar, Kak Ani.

Kongsi Yang Baik-Baik.

Teks : Saniah Mat Sanat


Kita kongsi perkara baik. Bukan kerana kita sudah baik. Tapi kerana kita mahu jadi baik.

Saya kongsikan kelas-kelas dari Akademi Bekerja Di Rumah kerana tahu ramai lagi suri yang mahu belajar dan membantu ekonomi rumahtangga.

Kerana kita tak mahu tinggalkan anak-anak dan urusan rumahtangga. Sebab itulah wujudnya kelas-kelas pasukan kami secara online.

Khas untuk suri rumah mahupun suri berkerjaya. Tapi kelas kami bukan untuk suri saja tapi untuk semua yang mahu belajar juga.

Practice Make Perfect.

Teks : Saniah Mat Sanat


Semasa baru belajar menulis di Akademi Bekerja Di Rumah secara online, cikgu beritahu tulis saja dahulu ayat-ayat yang mudah dan pendek dahulu. Ayat yang orang lain boleh faham apabila mereka membacanya.

Kemudian, barulah latih diri tulis ayat-ayat yang panjang pula. Rasa macam berada kat kelas bahasa melayu tau. Siap cikgu kata ambil dan baca buku anak. Belajar balik tatabahasa. Belajar tulis guna ejaan penuh.

Merangkak juga pada mulanya, maklumlah sudah lama tinggalkan alam persekolahan. Mahu mula, bukanlah mudah. Latihan 44 entry itulah yang banyak membantu. Practice make perfect. Percayalah.

Rendah Diri. Cara Atasinya.

Teks : Saniah Mat Sanat


Ya, dulu memang rasa rendah diri. Siapa saya mahu digandingkan dengan tuan suami. Si jurutera vs si minah kilang.

Bagaimana hilangkan rasa itu? Jujurnya, dengan tambah ilmu. Banyakkan membaca. Selain itu tonton dan mendengar juga. Tambah pula, sokongan padu tuan suami.

Bukankah kita yang pilih, apa kita mahu jadi. Boleh lihat kita yang dulu, supaya ia jadi pedoman. Jalan terus.

#kahwinmuda #catatanpengalaman2017

Friday, 6 January 2017

Tips Niaga di Facebook

Teks : Saniah Mat Sanat


Tips berbisnes di facebook

1.Elakkan tagging friends, terutamanya yang sedang kencang berniaga. Bayangkan jika setiap ruang komennya mendapat komen setiap minit, friends yang lain juga akan mendapat vibrate dan bunyi notification pada setiap minit. Ini boleh mengganggu privacy friends tersebut dan kurang disenangi.

2. Tagging juga adalah perbuatan menceroboh privacy wall friends yang lain. Minta kebenaran terlebih dahulu.

3. Create page niaga dan invite friends ke page niaga tersebut untuk ikuti perkembangan niaga kita.

4. Jika ingin letakkan tentang perniagaan di wall sendiri, elakkan tagging kerana setiap friends dapat melihat notification update wall kita di newsfeed mereka.

5. Boleh berkongsi selalu walau berulang hanya di wall sendiri namun elakkan tagging dan paksaan membeli melalui private message. Sekiranya orang berminat, mereka akan pm kita di inbox.

6. Beri peluang pelanggan berfikir dan hormati mereka. Biar mereka buat keputusan bila tiba masanya. Jika mereka tak memerlukan usah kecewa. Yakinlah, rezeki Allah ada yang lain, lebih luas lagi.
Gunakanlah apa sahaja kaedah pemasaran yang ada sekarang, mudah sahaja. Facebook, blog atau fanpage.

Blog salah satu kaedah yang kita boleh promosi tanpa henti, saya pasti ramai yang sudah cuba menghasilkan blog sendiri tapi masih belum berjaya.
Mudah sahaja. Sertai kelas online blog yang kami anjurkan. Masa belajar sangat fleksibel dan sesuai untuk rutin harian kita yang sentiasa sibuk. Belajar dan terus buat blog bisnes yang anda mahukan.
Nak belajar buat blog kedai online, nak pacak iklan di blog, boleh hubungi saya, ya.
.
Saniah Mat Sanat
Pengurus online ABDR.
#GSLVellfire #GSLP
#janapendapatanmelaluiblog
#akademibekerjadirumah
#kelasonlineblog

Tuesday, 3 January 2017

Hari Pertama Persekolahan.

Teks : Saniah Mat Sanat.

Assalamualaikum. Masih menyesuaikan diri, maklumlah cuti sekolah selama hampir dua bulan. Agak kelam kabut sedikit. Alhamdulillah, kali ini lebih mudah kerana dibantu oleh Along Zikri. Seperti biasa, sediakan bekal untuk Kak Ngah Aida dan Kak Su Aina. Menu kali ini sup ayam dan tomato serta nasi putih.

Tahun ini, Kak Ngah Aida dan Kak Su Aina sudah berada di tingkatan empat. Walaupun begitu, tahun ini bukanlah tahun yang mana mereka berdua boleh berbulan madu. Kecermerlangan dalam pelajaran tetap perlu diteruskan. Moga mereka berdua berjaya. Aamiin.

*******

Jika anda bersedia untuk menggunakan blog sebagai medium pemasaran yang paling efektif, menjadikan blog sebagai medium perkongsian dan blog anda mudah berada di carian google serta mudah dijejaki pembaca, jom sertai KELAS ONLINE BLOG ABDR ini.




Monday, 2 January 2017

Hari Pertama 2017

Teks : Saniah Mat Sanat.

Hari pertama tahun 2017, dimulakan dengan acara Ikon Sastera di #KABO (Kafe Buku Oakheart). Walaupun agak lewat sedikit sampai, saya suka sekali dengan acara ini. Tambahan pula, penulis jemputannya ialah Puan Nisah Haron.

Jujurnya saya sedikit hampa kerana sesi berlansung hanya sejam lebih. Rasa sekejap sahaja. Topik yang dibicarakan pula sungguh menarik. Puan Nisah, berkongsi bagaimana beliau bermula. Paling tidak saya sangka dapat melihat koleksi cerpen-cerpen dan puisi beliau yang telah disiarkan.

Tahniah team #KABO untuk acara ini.

Tahun Baru 2017

Teks : Saniah Mat Sanat.

Alhamdulillah. Sudah hari kedua kita memasuki tahun baru. Lama tidak menulis di sini. Mahu terus menulis.

Awal pembabitan saya ke dunia penulisan, saya cenderung mahu tiru gaya penulis yang lain. Baca ayat sendiri rasa skema sungguh.

Sebenarnya, perlu cari gaya kita sendiri. Yang mana kita selesa. Ini yang saya sudah cuba dan menyesuaikan dengan diri. 

Percayalah, jadi saja diri sendiri. InsyaAllah, apa yang kita tulis akan sampai ke hati pembaca.