Thursday, 25 May 2017

Bulan Puasa.

Teks dan Foto : Saniah Mat Sanat.

Berbaki sehari saja lagi. Dah tak sabar sebenarnya. Bila bulan puasa, Kak Ani mesti teringat juadah berbuka puasa hasil air tangan mak iaitu mutabak pisang emas. Manis buah dicampur dengan kerangupan kulit murtabak itulah yang tak dapat Kak Ani lupa.

Kita ni, mak-mak mana boleh pisah dengan bercakap mengenai makanan kan. Sama saja. Setiap hari pun fikir bab nak makan apa, nak masak apa. Tak begitu.

Kalian tentu juga sudah sedia kan. Mesti sudah rancang dan beli bahan masakan untuk tempoh tiga puluh hari yang akan kita sama-sama hadapi. InsyaAllah.

Pagi tadi, Kak Ngah Nurul Aida Mohd Harizan, tanyakan di mana kami akan solat terawih tahun ini, terus tersentap hati Kak Ani. Tak sangkalah, dia tanya begitu. Tapi Kak Ani tunjuk wajah cool saja. Selamba jawab, solat di rumah, surau atau masjid berdekatan.

Kenapa Kak Ani rasa terkejut? Sebab semenjak anak-anak besar ni memang ajak mereka sama-sama berterawih. Tapi tak lah sehingga memaksa. Jika mereka ada kerja sekolah atau letih, tak mengapa tak pergi. Solat saja di rumah walaupun dua rakaat. Itulah yang Kak Ani dan tuan suami pesan sebelum kami ke masjid.

Kalian, didik anak memang memakan masa. Kita lah sebagai ibu bapa perlu tunjukkan contoh terlebih dahulu. Mereka lihat apa yang kita lakukan.

Pengalaman Kak Ani, bila lihat anak-anak ni, memang rasa nampak diri sendiri sepertimana cermin memantulkan kembali imej kita. Mudah sebenarnya mahu muhasabah diri, tambahan pula bulan puasa ni kan.


No comments:

Post a Comment